Це буде ваш кращий «цезар», він здивує смаком. Докладний рецепт самого популярного ресторанного салату від «а» до «я»
Добрий день! Легенда свідчить, що класичний салат «Цезар» – це листя романо, сухарі, майонезний соус і пармезан і все. Але по світу цей салат розійшовся в кілька збагаченому складі. Тепер у нього, в залежності від рецепту і примх кухаря, додають і курку, і креветки, і помідори, і сьомгу, і навіть соєвий соус, якого там ніколи не було, і звичайний майонез. І це все ще «Цезар» – до речі, самий ходовий салат в ресторанах. Можна навіть порвати пекінську капусту, залити її майонезом, додати сухарів з пакетів і відварну курячу грудку і обізвати це «Цезарем». Але все не так просто. По-справжньому смачний салат готується довго. І коштує вона дорого. Зате гарантовано смак, який навіть не у всякому ресторані вам зроблять.
Якщо додати вартість усіх компонентів, то такий варіант «Цезаря» виходить дуже дорогим. Але іноді себе і близьких порадувати можна. А якщо ви його любите і приготуєте за цим рецептом, я впевнений, що інші «Цезарі» вам пробувати вже не захочеться.
Ні в якому разі не претендую на істину в останній інстанції і не стверджую, ніби готую «правильний» «Цезар», тому що «правильного» рецепту не існує, а існує маса його варіацій. І ось ця варіація – моя улюблена. Давайте по порядку.
СУХАРІ
Недостатньо просто взяти батон і підсмажити на сухій сковороді. Сухарі в цезарі – дуже важливий компонент. Тому і їх підготовка – це теж час і сили. Для їх заготівлі підійде звичайний пшеничний батон. З нього краще зрізати кірки, а м’яку частину порізати невеликими кубиками.
До відправки в духовку.
Щоб надати сухарів додатковий аромат і смак, дуже стане в нагоді сухий порошковий часник. Не свіжий, а саме сухою, тому що свіжий в духовці просто згорить і буде неприємно пахнути. А з сухим цього не станеться. Багато часнику не потрібно. Після посипання сухарів перемішати їх. Повторити після посипання сіллю і сухими розмарином і чебрецем. Всього потроху. Потім збризнути олією, знову перемішати і відправити в розігріту до 160 градусів духовку до утворення золотистої скоринки. Я використовую форму для запікання з пергаментом на дні.
Після духовки.
Скільки часу займе приготування сухарів, залежить від духовки. Готовність потрібно визначати просто візуально. Отримали сухарі золотаве забарвлення – значить, готово, можна виймати. Вони, до речі, і без супроводу у вигляді салату дуже смачні
СОУС «ЦЕЗАР»
Соус – це основа салату «Цезар». Немає соусу – ні «Цезаря». І він складніше, ніж звичайний майонез, хоча готується майже так само. Для соусу знадобляться:
Це все, що потрібно для соусу.
- Яєчний жовток
- Рослинна олія
- Зубчик часнику
- Пармезан
- Каперси
- Анчоуси
- Вустерський соус (він же Ворчестер)
- Сік лимона
- Сіль (за смаком)
Готується він просто. Спочатку заглибним блендером збити жовток, потім поступово, не припиняючи збивання, вливати олію тонкою цівкою, щоб вийшла емульсія. До речі, це вже майже майонез. В цю емульсію додати трохи каперси, анчоуси, часник, продовжувати збивати. Поки що соус буде текучим. В кінці додати подрібнений сир, сік лимона (відрегулюйте кислотність після повного збивання) і трохи вустерського соусу. Після пробивання до однорідної маси соус стане помітно довші, завдяки доданого сиру.
Красивішим з
Соус повинен вийти з дуже яскравим смаком, різким, але смачним. Різкість «змаститься» в салаті, і в результаті все буде збалансовано. Можна поки прибрати його в холодильник, накривши харчовою плівкою, і дістати перед початком складання салату.
ЛИСТЯ
Класика «Цезаря» – це листя романо, він же ромен. Але й айсберг припустимо. Листя потрібно промити і обов’язково просушити. Для цього чудово підійдуть, наприклад, паперові рушники. Вологи бути не повинно, тому що вона може «розмити» смак соусу. Залишати в салаті білу тверду основу – справа хазяйська, як і те – різати листя або рвати. Робіть, як вам зручніше, – ці моменти не принципові.
ІНШІ КОМПОНЕНТИ
Тут все дуже варіативно. Будь-який з цих компонентів можна вибирати на свій розсуд або взагалі не додавати. Вони хоч і впливають на смак, але не ставлять його. Я додаю варені перепелині яйця, черрі або сливовидні помідори. Супроводжує білкова начинка може бути будь – креветки, риба, курка. Не має значення, як їх приготувати, – посмажити або відварити. У мене були варено-морожені креветки, тому перед додаванням в салат очистив їх і на сильному вогні в сковороді з невеликою кількістю вершкового масла і сухого часнику швидко обсмажив.
Креветки обсмажити дуже швидко.
Буквально 30 секунд, помішуючи і перевертаючи. У випадку з відвареної курячої грудкою, її можна просто порізати тонкими скибочками. Якщо грудка сира, то її теж порізати тонкими скибочками і швидко обсмажити в маслі з двох сторін. Рибу я б термічно не обробляв би, а використовував малосольну.
ЗБІРКА САЛАТУ
Всі підготовчі етапи позаду, залишилося найпростіше – зібрати салат. Для цього викласти листя салату в ємність, полити соусом, акуратно перемішати руками, щоб соус розподілився по всьому листю.
Спочатку акуратно перемішати листя салату, щоб не поламати листя, інакше вони почнуть виділяти сік.
Додати всі інші компоненти і знову перемішати. Багато соусу не потрібно – його завдання підкреслити смак продуктів, а не перебити їх. І все, салат готовий до подачі. Якщо використовуєте курячу грудку, то салат потрібно з’їсти відразу, тому що грудка швидко стає сухою.
Потім додати все інше і перемішати.
У випадку з креветками і рибою, нічого салату не буде і за годину – він тільки стане краще, тому що настоїться.
ЯК Є
Нанизавши на вилку всі компоненти. Щоб у роті змішалися всі смаки і текстури. А їх тут багато – хрусткі, сухарі і листя салату проти щільних, але м’яких яєць і креветок, солодкуваті помідори проти кислуватого соусу і гіркуватого смаку листя. Коли все це змішується, виходить той самий смак, за який «Цезар» люблять по всьому світу.
Клопоту, звичайно, чимало, але воно того варто
Поставте лайк, якщо сподобався рецепт! Підписуйтесь канал і на мої аккаунти в і . Або на канал , де я публікую посилання на нові рецепти з цього журналу. Посилання на більшість рецептів опубліковані .